dijous, 26 de febrer del 2015

III Concurs Artístic de Santa Joaquima

Ja en són tres les edicions d’aquest concurs artístic amb el que volem valorar les habilitats i destreses en el dibuix i el treball manual, i sobretot la creativitat, dels alumnes de l’escola. La temàtica d’enguany  és “Bestiari Il·lustrat”. Els animals han exercit una gran atracció en la vida de les persones. En la nit dels temps, els éssers humans primitius ja els pintaven a les coves i es disfressaven d’animal en les seves danses rituals. Encara avui perduren les festes populars en què apareixen àguiles, mules i dracs en danses i correfocs. I és que ja des de molt antic, els animals han servit per representar les virtuts i els defectes dels humans.

Els treballs que els alumnes han fet són escultures que mostren bèsties fantàstiques i d’altres que mostren virtuts, defectes o habilitats pròpies dels humans. Totes elles molt creatives i ben treballades plàsticament.
Les imatges següents mostren els treballs seleccionats a les categories de Cicle Superior i ESO.



Per a l’acte de lliurament premis, l’exalumne i dissenyadora Sheila Vallespin ens ha explicat la seva experiència en el món de la creativitat més enllà de l’escola. Concretament, ens ha explicat com és el procés de disseny d'un producte, com ara una disfressa, des de la seva experiència:

Professionalment parlant, un disseny passa per un procés molt llarg fins que no el veiem pel carrer o per la televisió.  No només existeix el disseny de moda, també hi ha el disseny gràfic, un dissenyador gràfic és el que es dedica a crear anuncis de televisió i revistes, aquelles webs que visiteu, les caràtules de les pelis que teniu a casa o els pòsters de basquet que t'han us agraden... i moltes coses més; també existeix el disseny d'interiors, és a dir, la gent que es dedica aquesta branca del disseny és la que, per exemple, distribueix les taules i els mobles d'un restaurant, o cases en general o "chiquiparks" pels més petits, des del color de les parets fins l'últim detall, a això es dediquen els dissenyadors d'interiors.
Tots els llocs on aneu, la roba que porteu o la portada del llibre que llegiu a Català, està dissenyada per algú i tot ha passat per un súperprocés fins que no arriba a les vostres mans. El procés pel qual passa una peça de roba és bastant extens, però us mostro una imatge perquè ho entengueu millor i a més donaré exemples per traslladar-ho al vostre camp, que és el que coneixeu, les classes, treballs, exàmens... ho compararem com si fos un treball de classe.
1. El primer pas és tenir una idea i plasmar-la en el paper, és a dir, fer el dibuix. Per tant, si ho transportem a la vostra àrea, seria tenir la idea del treball, de què aniria o sobre què faríeu el treball.
Si us i fixeu, la primera imatge és un dibuix d'una disfressa. Això seria el primer pas, el dibuix o disseny de la disfressa.
Molts dissenyadors abans de tenir una idea o començar a dissenyar, fan una mena de treball de recerca per agafar inspiració o perquè vol, per exemple, com en aquest cas,  un disseny existent com és una disfressa d'un heroi de còmic.
2. Un cop el dissenyador ha realitzat el seu esbós o dibuix o disseny, aquest haurà de passar per un grup de persones que decidiran si és viable o no, és a dir, si més tard el disseny que passarà a roba es podrà cosir o si un cop cosit caurà o no caurà o si no és possible cosir una màniga determinada amb un cos determinat... En el vostre cas seria el professor que us aconsella si està bé la idea del treball o no.
Si la junta decideix que el disseny presentat no és viable, haurà de tornar a les mans del dissenyador, el qual haurà de fer els canvis convenients perquè el disseny passi l'avaluació de la junta, per tant, tornaríem a la primera fase. És com si el professor us digués que el vostre tema no és vàlid per fer un treball i haureu de modificar el tema base o tenir noves idees.
3. Un cop la ajunta dóna el vist-i-plau, el que es fa és passar el disseny a mans dels patronistes. Si féssiu un treball en equip, el que diem com a patronistes serien els que s'encarreguessin de la introducció del treball, sense patronistes no tindríem peces de roba, són molt importants dins el procés perquè ells són els que s'encarreguen de transforma el que és la idea, és a dir, el disseny (dibuix) amb peces de paper. Abans de passar a tela els patronistes fan totes les peces que componen un disseny a paper, en aquesta part del procés s'utilitza el dibuix tècnic i les matemàtiques, així que no digueu mai que les mates no serveixen per a res!
Si us hi fixeu de nou en la imatge, a la segona hi veiem unes formes rectangulars i molt rares. Bé, la imatge de dalt seria el patró d'una samarreta i el de a baix una faldilla, evidentment hi ha patrons més complicats, però per fer la disfressa del disseny aquets són els patrons que utilitzaríem.
4. Un cop tenim les peces a paper, el procés arriba a dos subsectors que són les marcadores i les talladores:
 - Les marcadores s'encarreguen d’agafar les peces de paper (patrons) i calcar-les a les teles o robes.
 -Les talladores s'encarreguen d’agafar aquestes teles amb les peces marcades i les retallen.
Podríem dir que aquest sectors serien els companys que es parteixen les parts del treball.
5. I per últim, tenim les confeccionistes que són les que s'encarreguen  d’agafar aquestes peces de tela tallades i les cusen per ajuntar-les i que surti el disseny final. En el vostre cas, aquest sector seríeu tots, tots els que forméssiu el grup, un dia quedaríeu per ajuntar totes i cada unes de les parts: la introducció, la explicació i la conclusió del treball.
Si us fixeu, l'última imatge del paper s'assembla molt a la primera amb la diferència que la primera és una dibuix, el disseny, i la última és una foto d'aquest disseny que ja ha passat tot el procés i finalment hem aconseguit la disfressa, el treball final.
Tot aquest recorregut és el procés pel qual passa qualsevol peça de roba, tota la roba que porteu. Espero que us hagi semblat interessant l'explicació o petita classe del procés d'un disseny.
Desitjo que el dia que hagueu de triar què estudiar en un futur, tingueu present el disseny, la creativitat, la imaginació i l'art, que en definitiva és la raó per la qual estem aquí avui: gràcies a l'art.



Els guanyadors del III Concurs Artístic santa Joaquima són els següents:


CATEGORIA E (5è C.S.): Marc Vilanova

CATEGORIA F (6è C.S.): Aina Dalmases

CATEGORIA G (1r i 2n d’ESO): Mireia Falcón

CATEGORIA H (3r i 4t d’ESO): Míriam Largo




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada