divendres, 11 de juny del 2021

Projecte Art i ciència: Llum i color


 PROJECTE ART I CIÈNCIA 

Llum i color


A 2n d'ESO portem tot el trimestre fent un projecte relacionant la matèria de Ciències Naturals amb la d'Educació Visual i Plàstica. Aquest projecte ha tingut diverses parts. Una part més teòrica on els alumnes, distribuïts en grups, han anat buscant tota la teoria del color (conceptes com el cercle cromàtic, el to, la saturació, el disc de Newton, etc.) i una part pràctica i artística relacionada amb la fotografia i conceptes de física com la reflexió i la refracció de la llum. A continuació us ensenyem algunes imatges dels treballs més ben realitzats.


CERCLE CROMÀTIC AMB OBJECTES QUOTIDIANS

Després d'haver estudiat la teoria del cercle cromàtic, els vam proposar una obra artística amb objectes de casa. Havien de fer un cercle cromàtic original. Van sortir treballs molt interessants:















AUTORETRAT DE COLORS

En aquest treball, els alumnes havien de fer un autoretrat basat en colors. Havien de trobar objectes de casa que els representessin (per això el nom d'autoretrat) i que estiguessin ordenats lliurement però amb una composició de colors més o menys organitzada. Han sortit obres molt originals. Aquí us en deixem una mostra:

















OBRES DE REFLEXIÓ

Després d'haver treballat el concepte de reflexió i de reflexió de la llum a teoria de física de ciències naturals, havien de fer una obra artística on es veiés reflectit (mai millor dit!):








OBRES DE REFRACCIÓ


Igual que han fet amb la reflexió, ho han fet amb la refracció. Un concepte que de vegades confonem. Perquè hi hagi refracció, el raig de llum ha de travessar un medi i llavors al canviar de velocitat, el raig de llum canvia de direcció. El típic exemple és la cullera o canyeta de refresc en un got o l'arc de Sant Martí provocat per la llum que travessa una gota d'aigua. Mireu quines obres més espectaculars han sortit:















Llum RGB i CMYK

RGB són les sigles en anglès dels colors llum (Red-Green-Blue) i CMYK dels colors pigment (Cyan-Magenta-Yelow-Black). Tots sabem des de petits que si barregem blau i groc surt el verd, o si barregem vermell i groc surt taronja. Però això només funciona amb els colors pigments, és a dir pintura, colors de fusta, etc. Si es tracta de colors llum, barrejant els tres primaris (vermell, verd i blau) sabíeu que surt la llum blanca? Els alumnes van experimentar posant papers de cel·lofana a la llanterna del mòbil amb els tres colors llum i queda més que demostrat:


I mireu quines fotografies  més divertides:












La teoria estudiada dels colors pigment, també l'han aplicada experimentant amb pintures:






LLUM NEGRA

També hem experimentat amb llum negra!!! És molt fàcil d'aconseguir-ho. Posant cinta adhesiva a la llanterna del mòbil i pintant amb un permanent blau unes quantes capes ho podeu aconseguir. Llavors heu de pintar amb retoladors fluorescents en un full blanc i mireu què passa:




DISC DE NEWTON

Hi ha un altre experiment molt senzill de fer per a demostrar que la llum blanca està formada de tots els colors. Això ho va demostrar Newton fa molts anys amb l'experiment del prisma de Newton. Nosaltres ho hem fet pintant un CD:



En aquest vídeo es veu bé l'efecte:




I aquí veieu tots els grups construint el disc de Newton:













Podem veure el so?

Tot i que el so no formava part del projecte, a la pràctica de ScienceLab d'aquesta setmana, també hem jugat amb la llum i gràcies a aquest simple gadget que tots podeu fer a casa, hem pogut veure el so!!! Sí, sí "veure":



I per últim us deixem dos exemples de les presentacions finals presentades en grup perquè veieu quantes coses han après:






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada