divendres, 29 de gener del 2021

Fronteres Invisibles - 2n d'ESO

Fronteres Invisibles és un projecte educatiu que trenca murs mitjançant el diàleg i la comprensió dels problemes reals que ens envolten. Concretament, se centrem en treballar les migracions i tot el que se’n desprèn d’aquestes.

A partir d'un joc de taula, posen de relleu la realitat amb la qual una persona migrant es troba quan arriba a l'Estat Espanyol. Després d'entendre de les traves burocràtiques a les quals s'exposa i de comprendre la brutalitat social a la qual és sotmès, creen un espai de debat on poder dialogar sobre tot allò exposat. 

El dijous 28 de gener vam portar a terme aquesta activitat a 2n d'ESO. Va ser tot un èxit!























dimecres, 27 de gener del 2021

Manegant apps de GPS

Durant el primer trimestre vam estar treballant a classe conceptes de Geografia com la latitud i la longitud. Són conceptes sovint antipàtics pels alumnes, com a mínim per la seva vessant teòrica, que si es treballen amb dinàmiques més pràctiques, són molt més comprensibles.


Vam derivar aquests dos conceptes de localització, cap a conceptes més moderns i actuals com el GPS.


Primer vam estar treballant amb el Google Maps, després vam passar al Google Earth, el geocaching i actualment estem treballant amb l'app de l'start up Wikiloc. 


El Google Maps ens va servir per entendre com sap per on hem d'anar i com sap on estan tots els llocs que busquem. Per fer-ho necessitàvem la teoria tradicional dels graus, minuts i segons. Despres vam estar comprovant com el Google Maps sap trobar un lloc tant amb coordenades GPS com escrivint el nom del lloc que volem trobar al cercador.





El Google Earth, ens va anar bé per treballar d'una forma molt més visual una geolocalització observant a on del Planeta Terra es troben. 



La web geocaching va ser una proposta lúdica feta des de la matèria de socials, perquè les famílies pugueu tenir opcions quan viatgeu (esperem que sigui aviat) o dins del vostre propi municipi en una avorrida tarda de dissabte o diumenge que no sabem que fer amb els vostres fills. Consisteix en ... No! millor pregunteu-los-hi als alumnes de 1r! Que segur que us ho explicaran molt i molt bé!



I aquests darrers dies de classe, estem aprenent a entendre un mapa des de la seva versió digital, conceptes com fer una ruta al medi natural, o resseguir-ne alguna que algú altre ja ha penjat a la web o l'app de Wikiloc. Estem treballant el concepte de l'altitud, amb els gràfics de perfil de desnivell. La seva versió tradicional de les corbes de nivell. 

 


Ja ho veieu... ens hem posat les piles, intentant aprendre conceptes molt importants per entendre el nostre món i com moure'ns-hi, però des de les webs i apps més referents del panorama tecnològic actual.

divendres, 22 de gener del 2021

Voleu veure l'ADN d'un Kiwi?

 Aquest dimecres, els alumnes de 3r van fer un experiment al laboratori molt interessant: van poder observar l'ADN d'un kiwi. Per poder veure'l van haver de preparar dissolucions utilitzant les pipetes. Primer van posar el kiwi amb dissolució sabonosa d'un 30%  i saturada en sal per tal d'inflar la cèl·lula i fer que es trenquessin les parets i sortís l'ADN del nucli. Després van afegir alcohol a poc a poc ja que l'ADN no es dissol en alcohol i d'aquesta manera es queda flotant entre l'alcohol i l'aigua.  Va ser un experiment molt interessant. 






dimecres, 20 de gener del 2021

Treballem amb arduinos

Al llarg del primer trimestre, els alumnes de l'optativa de 4t d'ESO de tecnologia han estat treballant a nivell teòric els circuits elèctrics i l'electricitat. Tots sabem que allò que estudiem a nivell teòric sempre ho entenem millor si ho podem veure amb els nostres propis ulls, si ho podem manipular, per això a l'escola considerem tant important el poder fer pràctiques de taller o de laboratori.  

En aquesta pràctica els alumnes estan verificant que allò que van aprendre a nivell teòric sobre els circuits en sèrie i en paral·lel és cert. Han de posar uns leds o bé en sèrie o bé en paral·lel i verificar que els voltatges compleixen allò que hem estudiat en teoria. Per poder fer-ho fan servir un polímetre per mesurar els voltatges i les resistències i un arduino com a font d'alimentació. L'arduino és un dispositiu multitasca que més endavant estudiarem com programar-lo per tal  que faci el que desitgem. En uns mesos, ho podreu veure aquí mateix. 




















dimecres, 13 de gener del 2021

Comencem el 2n Trimestre!!!!

Tot i les condicions actuals i les dificultats del moment, estem contents d'estar amb l'escola oberta i poder fer classes amb normalitat. Les temperatures no acompanyen però els alumnes s'ho prenen amb força bon humor i si cal venen ben abrigats per a l'ocasió. La ventilació de les aules es fa contínuament i així tenim al virus controlat 💪 I un cop superat el primer dia, la temperatura de comfort a les aules ha anat millorant, fent tots els equilibris possibles entre la normativa i la realitat que ens toca viure.