dimecres, 2 de novembre del 2016

Els problemes de cartografia


Els problemes de cartografia


Fa uns quants dies, a classe de socials de 1r d'ESO vam poder experimentar amb un globus, un retolador permanent, i unes tisores amb quin problema es topen els cartògrafs quan volen passar un cos amb volum com el planeta terra a les dues dimensions d'un mapa del món.

En primer lloc, vam escriure una frase al "pol sud" el globus, una altra al "pol nord". També una a la meitat del cos del globus que representava l'equador.  Tot seguit desinflàvem el globus i veiem que començàvem a  tenir un problema. Com ho podíem fer per poder deixar amb una superfície plana?

Vam provar a retallar el globus per la meitat, seguint el plec que ja tenia el globus acabat de comprar. Ho vam fer, però el globus no quedava pla del tot! 

Què més podíem fer?

Vam provar a fer, el què han fet els cartògrafs professionals al llarg de tota la història, intentar estirar la imatge per intentar donar-li un aspecte de rectangle. Va ser llavors quan els nanos van entendre perfectament les projeccions cartogràfiques tipus Peterson o Mercator. Per poder fer una superfície plana, calia estirar les vores del globus! Provocant que les frases dels "pols" es veiessin deformades, mentre que no s'apreciava gaire deformació amb la frase de la zona "equatorial". 

I és que de vegades, no hi ha res millor per entendre explicacions teòriques que manipular, experimentar, i observar en primera persona!











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada