dissabte, 21 de novembre del 2020

COMPANYS DE PIS: Imatges del Confinament

 

PROPOSTA ARTÍSTICA  dels COMPANYS DE PIS

Els i les alumnes de Secundària han participat en la proposta artística inicial dels Companys de Pis, en la que han creat una imatge personal en dues dimensions sobre l'experiència viscuda a partir del confinament del mes de març d'enguany.

Primer, van partir dels núvols de paraules  que havien estat significatives per a cada un d'ells, per tal de mostrar els diversos pensaments, sentiments i reflexions al voltant dels canvis i transformacions viscudes a partir de la quarantena i la pandèmia.

Cada ú va decidir si  volia integrar el seu núvol de paraules en la imatge personal posterior o mantenir-lo a part d'aquesta imatge-autoretrat, podent triar lliurement com representar-ho.

Felicitem a tothom que ha participat, ja que els resultats són  personals i autèntics, i entre tots formen una obra col.lectiva que ens mostra les múltiples mirades dels nois i noies de l'ESO, respecte al que ha significat i està significant aquesta etapa  tan complexa, la qual encara continua....                                   

Els resultats estan exposats, des d'aquesta setmana, en les parets dels passadissos de les classes de 1r i 3r d’ESO: 






 

 i de 2n i 4t d'ESO:


 

 

 Agraïm la col.laboració als alumnes de 2nA per la creació dels títols, als alumnes de 2n B i 1r A per a penjar les imatges a les parets, així com un agraïment especial  als tutors de 3r d'ESO i als alumnes dels dos cursos que hi han participat, tot i no fer EVIP aquesta any. Finalment un agraïment pels alumnes participants, que tot i ser un treball obligatori, l'han sabut portar al seu terreny de forma artística i personal.



 

divendres, 20 de novembre del 2020

Podem ser motor de canvi

 Jo puc ser motor de canvi. 

Tu pots ser-ne l'energia que el mogui. 

Ella pot ser qui sàpiga què fer-ne...




Els 3rs d'ESO estem treballant des de fa unes setmanes, i ens durarà gran part del curs, la relació que mantenim els humans amb el planeta a molts nivells. De moment hem vist quin és el recorregut històric fins arribar a avui en dia. Hi ha hagut sessions de classe prou tristes al veure quin panorama espera a la humanitat i a tot el planeta. Hem començat a desvetllar quins són els factors que ho provoquen, hem començat a ensumar-nos que nosaltres en som parcialment responsables, i comencem a intuir que haurem de fer alguna cosa si no volem anar a parar al final que ens anticipen els estudis científics...


Per motivar als alumnes, i per espolsar-nos  d'excuses fàcils com ara bé, la clàssica "jo no puc canviar el món", vam visualitzar un vídeo que ens presentaven els reptes que tenim com a humanitat, i on es crida a tothom, des de totes les edats a canviar actituds per transformar la crua realitat que hem creat.  




     

Va ser molt encoratjador poder entreveure a la mirada dels alumnes mentre veien el seu propi món, que compraven la idea de poder ser motors de canvi!


Ara tocarà arremangar-se i començar a parlar de tot allò que no ens agrada. Cercar les alternatives. I al final de tot, que cadascun d'ells puguin posicionar-se i involucrar-se fins  allà on creguin necessari. 

No us estranyeu, famílies si els vostres fills us demanen actituds diferents davant la vostra vida quotidiana, repensant certes opcions, prenent decisions noves per a vosaltres. Us demanem que els acompanyeu. Podem aprendre'n tots plegats! 


Esteu disposats? Comptem amb la vostra col·laboració!

 

dimecres, 18 de novembre del 2020

Guàrdia Urbana a 1r d'ESO - Parlem de les xarxes socials

 



La setmana passada, a tutoria de 1r d'ESO, vam tenir una xerrada de la Guàrdia Urbana sobre les Xarxes socials.
Ens han informat del perill de les xarxes i com evitar-los. Hem parlat del ciberbulling entre altres temes. Els alumnes han pres consciència del perill de les xarxes.






dimecres, 11 de novembre del 2020

Itinerari psicopedagògic Vedruna

 


Ja fa uns quants cursos que totes les escoles Vedruna vam posar en marxa el que anomenem "Itinerari psicopedagògic Vedruna”, que és un conjunt d'actuacions seqüenciades en les diferents etapes educatives per tal d'acompanyar el creixement personal dels alumnes.

 

Aquesta setmana, els alumnes de 1r d'ESO han respost un qüestionari de tècniques d'estudi, anomenat QTEV, que pretén ser una eina que acompanyi el canvi d'etapa i ajudi a detectar necessitats i orientar possibles millores sobretot a nivell organitzatiu de l'alumnat.

Un cop tothom l'hagi respost, els resultats arribaran a les famílies i els podran comentar i consensuar amb els tutors aspectes a millorar.










dimecres, 4 de novembre del 2020

Una ideologia: a la teoria i a la pràctica

 Una ideologia: a la teoria i a la pràctica


El reciclatge

Tenim clar com a escola i com a etapa de l'ESO, que no serveix de res parlar dels problemes medi-ambientals del planeta, treballar els ODS explicant quins són i en què consisteixen. Cada vegada més, a vàries matèries i en alguns dels projectes que anem treballant a les aules en els diferents cursos, la sensibilitat envers el medi pren més presència. Les generacions actuals, són educades en aquesta sensibilitat des de ben petits, i molts d'ells, ( no tots, ejem, ejem...) a casa també ho viuen com una realitat i una preocupació. 

No serveix de res parlar-ne en un pla teòric si després, quan ens hem d'arremangar les mànigues, ens ha de fer mandra posar en pràctica processos com el reciclatge. Així doncs, seguint el calendari que l'equip de sostenibilitat de l'escola ens ha preparat per tot el curs, cada setmana un curs de l'escola passa per tots els passadissos i pisos del centre i gràcies als contenidors de colors, van recollint tota la brossa generada durant la setmana. 

En aquesta foto podeu observar els alumnes de 3r d'ESO posant en pràctica el reciclatge.